Blåser nytt liv i kraftlinje

Namdalsavisa.no

Når Statkraft likevel vil bygge vindmøller på Fosen, må Statnett holde seg til sin opprinnelige plan og bygge ny forsyningslinje mellom Namsos og Trollheim i Surnadal

Det er fylkesråd Terje Sørvik sin korte og konsise kommentar etter at det onsdag ble kjent at Statkraft delvis snur etter at selskapet for to uker siden kunngjorde at de skrinla vindkraftutbygging på Fosen og i Snillfjord.

Nå vil altså kraftgiganten likevel sette opp vindmøller på Fosen. Og da kan det være at Statnett likevel vil bygge den planlagte linja mellom Namsos og Surnadal.

Transport til kundene

– Skal vi produsere fornybar energi på Fosen må linja mellom Namsos og Surnadal bygges slik at krafta kan transporteres til kundene, påpeker, Sørvik.

Helomvendinga til Statkraft kom i tolvte time. Torsdag skal nemlig styret i Statnett avgjøre om linja Namsos-Surnadal skal bygges.

Men selv om det nå blir utbygging på Fosen likevel, betyr det ikke at kraftlinja er reddet.

– Du må nesten avvente styrebehandlinga. I den opprinnelige konsesjonen lå det en forutsetning om at vindkraftutbygginga skulle ende i en produksjon på minst 1.000 MW og at det skulle være produksjon nord (Fosen) og sør (Snillfjord) for Trondheimsfjorden.

Oppfyller ikke kravet

– De betingelsene står fortsatt, så vi har ingen kommentar før styret har behandlet saken, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen i Statnett.

For selv om utbygginga på Fosen nå virker å være reddet mangler man altså 400 MW på å oppfylle konsesjonskravet for å få bygge linja.

Det er selskapet Fosen Vind som skal bygge ut vindkraftanleggene på Fosen. Bak selskapet står NTE, TrønderEnergi, Agder Energi og Statkraft.

NTE avventer

I NTE vil man ikke spekulere i utfallet av onsdagens styrebehandling i Statnett.

– Vi konstaterer at Statnett så langt har vær tydelige på kravet om produksjon på 1.000 MW. Vi avventer styrebehandlinga i Statnett, og så vil vi gjøre en ny vurdering når vedtaket foreligger, sier konsernsjef Christian Stav i NTE.

%d bloggere liker dette: