Behandler sammenslåing av Åfjord og Roan som bruk av tvang

Fosna-Folket.no

Arbeiderpartiets Helga Pedersen sier fra Stortingets talerstol at hennes parti ikke vil stemme for sammenslåing av Åfjord og Roan ettersom det er uklart om det ønskes lokalt.

– Arbeiderpartiet er ikke for å slå sammen Åfjord og Roan fordi det er uklart hvem som ønsker det, sier Helga Pedersen (Ap) fra Stortingets talerstol.

8. juni debatterer og avgjør Stortinget kommunestrukturen på Fosen for Fremtiden.

I innstillingen fra komiteen sto det at Arbeiderpartiet, KrF, Venstre, Høyre og Frp var for sammenslåing av Åfjord og Roan. Det skal ha vært en feil.
Likevel flertall

Pedersen fra talerstolen at det er feil at Arbeiderpartiet støtter sammenslåingen mellom Åfjord og Roan slik det står i kommunalkomiteens innstilling til Stortinget.

Siden KrF også stiller seg bak sammenslåingen mellom Åfjord og Roan i tillegg til flertallet Venstre, Høyre og Frp har rundt tvangssammenslåinger, er det ikke ventet at avstemningen om Bjørnør, som den nye kommunen etter alt å dømme skal hete, vil bli jevn.

– Arbeiderpartiet skal legge til rette for frivillige sammenslåinger etter valget for de kommunene som ønsker det. Vi vil se på om vi skal videreføre deler av ordningene eller styrke enkelte sammenslåingstiltak for kommunene, sier Pedersen.

Syltynn forankring

Pedersen mener forankringen Stortingsflertallet har for å tvinge gjennom enkelte kommunesammenslåinger er syltynn.

– Når det i det hele tatt kan spekuleres i at to utbrytere kan senke flertallet viser det hvor syltynn forankring flertallet har for å overkjøre lokaldemokratiet. Det mulig flertallet har brukt den siste natta før avstemningen til å piske stemmene på plass, sier Pedersen.

Det er ventet at sammenslåingen mellom Ørland og Bjugn vil bli vedtatt med to eller muligens bare en stemmes flertall.

%d bloggere liker dette: