Bare tre av 428 kommuner sier ja til sammenslåing

Nettavisen.no

Bare tre av landets kommuner er så langt sagt ja til sammen­slåing. Ekspert kaller andre kommuners utredninger «skinn­prosesser».

6. februar i år skålte Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H), hans ordførerkollegaer fra nabokommunene Stokke og Andebu, sammen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og statsminister Erna Solberg (H).

Én sammenslåing

Anledningen var den første kommunesammenslåingen i kommunereformen, skriver Dagens Næringsliv (krever innlogging).

Siden har det vært stille.

Ifølge avisen har svært mange kommuner langt igjen til endelige vedtak om sammenslåing. I begynnelsen av juli presenterte Kommunal Rapport følgende tall:

* Bare én sammenslåing, de tre Vestfold-kommunene Sandefjord, Stokke og Andebu, er vedtatt.

* Åtte kommuner har sagt nei.

* Elleve kommuner er fortsatt i sonderingsfasen.

* 344 kommuner er i utredningsfasen.

* 62 kommuner forhandler om sammenslåing, de fleste har nettopp begynt.

– Satt i gang skinnprosesser

Kommuner som fatter vedtak om sammenslåing i løpet av reformperioden – det vil si innen juni 2016 – får relativt rause ekstratilskudd fra staten. De som bommer på fristen, får ingenting ekstra.

– Det er i mange kommuner bare igangsatt en skinnprosess for å få til sammenslåing. De forhandler litt, for å fremstå som at de spiller på lag med myndighetene. men egentlig satser de på at dette ikke blir noe av, sier Bjørn Egil Flø til Dagens Næringsliv.

Inntil nylig jobbet han ved Norsk senter for bygdeforskning, der han blant annet var involvert i et forskningsprosjekt knyttet til kommunereformen for ti øykommuner.

Han er nå ansatt ved Norsk institutt for bioøkonomi.

%d bloggere liker dette: