Bålempanadas er friluftslivs- og bålmatentusiast Fridas favoritt

Hytteavisen.no

Friluftslivet har alltid vært forbundet med bålkos for Frida Østgård. Inspirert av familiens turer i skog og mark med matlaging i det fri, har Ål-jenta samlet en rekke enkle oppskrifter i boka «Fridas bålmat».

– Jeg håper den kan inspirere også andre til å gjøre turen til en liten matopplevelse, sier Frida. Frisk luft stimulerer alltid matlysten. Attenåringen har nettopp konstatert at førsteopplaget på 4000 bøker er blåst og at nytt opplag må bestilles. Bålmatboka har nemlig fått strålende mottakelse. Ikke så rart kanskje. Bålpannehygge med mattilberedning er blitt svært populært ikke minst blant hyttefolket.

I Østgård-familien har de enkle turene i det fri så å si alltid vært kombinert med bål og tilberedning av mat over åpen ild.

Høy kosefaktor

– Mat fra bål og bålpanne forsterker alltid kosefaktoren, mener Frida. Det bør foreldre være seg bevisst når de tar med barn på tur. Men gjør det enkelt, lyder hennes klare råd. Og bli ikke fortvilt om maten blir litt svart i kantene, kjøttet litt svidd eller kaffen litt for sterk. Det er jo litt av sjarmen, det. Servering ved bålet skaper uansett hyggelig stemning.

Rettene som presenteres i boka er alle av det enkle slaget, små måltider som alle kan lage, mener hun.

Bålempanadas alltid suksess

Hun synes nær sagt all slags mat fra bål-kjøkkenet smaker godt. Men om hun nå skal peke på en favoritt?

– Det må være bålempanadas, en slags innbakt pizza. Herlig mat og en garantert suksess rundt bålet eller bålpanna. Men denne retten krever litt mer forberedelse enn de andre, legger hun til.

Når maten lages over bålpanna benytter hun som regel rist eller stekehelle.

– Vaffeljern og toastjern kommer også godt med for den som vil lage matkos ved bålpanna, legger hun til. Og for videregående bålpanneentusiaster er utvalget av «apper» til bål-kjøkkenet etter hvert blitt ganske omfangsrikt.

”Fridas bålmat” inneholder ca 40 oppskrifter – blant dem også flere oppskrifter på velsmakende desserter.

Foliepakke

• Ingredienser
  • 8 kokte poteter
  • ½ løk
  • 4 gode pølser
  • 5 cm purreløk
  • 1 boks mais
  • Salt og pepper
  • Smør

Slik gjør du

• Del opp poteter, løk, pølser og purre. Lag fire pakker av folie og fordel ingrediensene, krydre og tilsett en smørklatt i hver. Pakkes sammen og legges på glørne ca 10-15 minutter. (Bruk gjerne middagsrester i foliepakkene.)

Viltgryte 4 personer

• 550 g rein- eller elgkjøtt
  • 150 g kantarell
  • 2 løk
  • ½ ts salt
  • 2 ss mel
  • Dryss pepper
  • ½ ts timian
  • 2 dl vann
  • 2 dl seterrømme

Slik gjør du

Skjær kjøttet i strimler, kantarellene i biter og hakk løken. Kjøtt, kantareller og løk brunes på stekehella før det legges over i suppegryta. Rør inn mel og krydder. Tilsett vann og soyasaus. Rør om og la det småkoke i 5 minutter. Tilsett seterrømme før servering. Serveres med bakt potet eller fløtegratinerte poteter. Og tyttebær!

Bålempanadas

Ingredienser deig

• 6 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 100 g philadelphiaost
  • 2 dl vann

Ingredienser fyll

• 200 g bacon
  • ½ løk
  • Peppermix
  • 3 ss BBQ-saus
  • Mozarellaost

Slik gjør du

Denne retten krever litt forarbeid. Lag først deigen. Blant alt det tørre og tilsett så philadelphiaost og vann. Elt deigen godt, den skal være fast slik at den enkelt kan klappes ut til 8 emner.

Skjær bacon i gode biter og brun det i pannen sammen med hakket løk. Tilsettes BBQ-saus og smak til med peppermix og surr videre i pannen i 1 minutt.

Ha baconblanding på halvdelen av hvert deigemne, topp med revet ost og brett sammen. Trykk kantene godt sammen med gaffel. Stekes i dobbel grillrist til gyllenbrun farge. Empanadaene grilles på litt svak varme for å få deigen sprø og gjennomstekt.

Søte bålbananer

Bananer

• Melkesjokolade og peanøtter eller
  • Fudge (myk karamell) og kokesjokolade

Slik gjør du

Snitt bananen på langs. Fyll opp med digge ingredienser som hakkes opp i passende biter. Pakk bananen inn i folie og legg på bålet. Stekes til sjokoladen eller karamellen er smeltet.

Sjokolade og banan-toast

• Toastbrød
  • Sjokade (sjokoladepålegg)
  • Banan

Slik gjør du

Smør sjokolade på brødet, legg på skiver av banan og ha på toppen. Stekes i toastjern til toasten er gyllenbrun.

Fakta om Fridas bålmat

• 95 sider med enkle oppskrifter på bålmat.
  • Rettene kan lages på panne, åpen ild eller grill.
  • Til salgs hos Felleskjøpet, i Espegards nettbutikk og hos bokhandlere.
  • Pris: 229 kroner