Advares mot bly i drikkevannet

NRK.no

Drikkevannet i Roan kommune i Sør-Trøndelag har altfor høyt blynivå, og kan ikke brukes verken i rå eller kokt tilstand. Rådmannen er svært opptatt av å nå frem med advarselen.

Fredag ettermiddag ble Roan kommune varslet om at vannet fra Sumstad vannverk inneholdt høyt blynivå. Omtrent 50 husstander får vannet sitt derfra.

– Vi fikk melding fra Mattilsynet om at det ikke er tilrådelig at folk drikker vannet, heller ikke om de koker det, sier rådmann Roy Bjarne Hemmingsen.

– Kan gi alvorlige skader

Hemmingsen forteller at de har ringt til samtlige abonnenter, i tillegg til at de har lagt ut melding på kommunens hjemmeside. Han kan ikke si noe om hvor lenge drikkevannet er ubrukelig.

– Vi avventer nå en rapport fra Mattilsynet. Det er klart at bly er ikke noe vi ønsker å ha i drikkevannet. Det kan føre til alvorlige skader, avhengig av hvor høy blykonsentrasjonen er. Akkurat nå vet vi ikke hvor mye det er snakk om.

Rådmannen sier det er svært viktig at folk tar advarselen alvorlig.

– Det er rett og slett frarådet av Mattilsynet å drikke eller bruke vannet i matlaging. Dusjing, vask av hus og liknende er derimot greit.

Roan kommune har nå kjørt ut en vanntank som de som er rammet kan forsyne seg fra.

%d bloggere liker dette: